KEEPING THE PEEL SPIRIT

10.13.2009

L'APARTAMENT18 & THE JOHN PEEL DAY 2009

Avui és un d'aquells dies que cal remarcar en vermell a l'agenda de l'Apartament18. El proper dia 25 (o 26, depèn d'on provingui la notícia) d'octubre se celebrarà el cinquè aniversari de la mort de l'enyorat i alhora inspiració constant per a l'Apartament18, John Peel. La llegenda de la radio ens va deixar després de què el seu cor deixés de bategar sobtadament mentre gaudia d'unes vacances al Perú i la BBC va proclamar el dia 13 d'octubre el John Peel Day. Així doncs, des del passat dia 10 d'octubre i fins al proper dia 20, arreu del món tindran lloc festes, concerts, sessions, programes i showcases en honor a la figura musical més influent del segle XX i principis del XXI.

A l'Apartament18 no volem ser aliens a l'esdeveniment, però la prematura obertura de les nostres portes fa que no tinguem (encara) la suficient capacitat de maniobra per poder traslladar al directe, a la realitat, la proposta i els fonaments de l'Apartament18, que estan inexorablement lligats a la figura del broadcaster anglès. Així doncs, prenem el compromís que per al proper John Peel Day, l'any 2010, l'Apartament18 deixarà el seu espai virtual per a transformar-se en quelcom físic en honor a la persona que ens ha inculcat la inquietud, l'actitud i el criteri en la música.

Avui també hem estat sabedors de què el proper dia 26 d'octubre, Universal Music ha preparat un petit boxset de 4CD en un intent de recopilar l'essència dels programes de John Peel. Aquesta compilació, que porta per títol Kats Karavan: The History of John Peel on the Radio, intentarà fer un resum de les 5 dècades que John va dedicar a descobrir i donar suport a grups, solistes, estils i sonoritat vàries sempre sota el paradigma del bon gust i la diferència com a factor primordial. Hi seran presents grups com The Jam, The Slits, Mercury Rev, Bloc Party, Amsterdam, Ivor Cutler, Extreme Noise Terror, The Damned, The Cure, Linton Kwesi Johnson, That Petrol Emotion, The Misunderstood, Aswad i molts, molts més.


Aquesta recopilació s'ha fet amb el beneplàcit de la família de John (que ja se sap que és gelosa de la intimitat del mestre i supervisa qualsevol cosa que hi tingui relació amb ell) i per tant, gaudeix d'una oficialitat que garanteix respecte i molta dedicació. La intenció de la recopilació és recrear l'ambient dels programes que John Peel feia per a la Radio 1 de la BBC, i per aquest motiu també s'han inclòs clips de veu del DJ. A més, el boxset anirà acompanyat d'un llibret amb fotografies que no s'havien publicat abans.


Així que, amb el pre-order ja fet, només ens queda pensar en el moment en què, a l'arribada a l'Apartament18, comencin a sonar les notes de la música i la veu de John Peel torni a inundar tots i cadascun dels racons del nostre espai vital, per recordar el bé que ens ho passàvem seguint cada dimarts, dimecres i dijous el seu programa de 10 a 12 de la nit, l'estímul que ens suposava (i que perdura) en obrir noves vies en el món musical.


Tot i que sabem que és impensable (i pràcticament impossible) poder sintetitzar el que han estat 5 dècades dedicades a descobrir noves bandes que sí aportaven alguna cosa a la música, a l'Apartament18 ens agradaria que les properes compilacions que sorgissin de l'estela de John Peel fossin dedicades als sons experimentals que tan patent deixava John en els seus programes de radio (amb estils que anaven del drum'n'bass a l'illbient, del death metal al gabber, del noise al doom) i que de moment no han estat recollides per cap de les propostes que han vist la llum d'ençà que en John Peel, the great John Peel, no hi és entre nosaltres.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada