KEEPING THE PEEL SPIRIT

10.05.2009

LABELS#2: RASTER-NOTON


Continuant amb la prospecció sobre els labels que considerem interessants i afins a la proposta ideològica i vital de l'Apartament18, és imprescindible parlar del segell de música experimental i d'electrònica minimalista alemany RASTER-NOTON.


"raster-noton . archiv für ton und nichtton” is meant to be a platform — a network covering the overlapping border areas of pop, art and science. emerged from the fusion of the two labels rastermusic and noton (in 1999) they realize music projects, publications and installation works. common idea behind all releases is an experimental approach — an amalgamation of sound, art and design."


Aquesta és la carta de presentació de l'excel·lent segell d'experimentació sonora sorgit de la fusió dels iniciàtics Noton (Archiv für Ton und Nichtton) de l'essencial Carsten Nicolai, on donava via lliure a les seves pretensions d'art conceptual lligat a la música, i Rastermusik, plataforma de treball dels manipuladors d'electrònica fina Olaf Bender i Frank Bretschneider; Raster-Noton és avui dia el segell abanderat de l'expressió minimalista, de l'exercici matemàtic envers la poliritmia sonora, éssent també un dels punts d'expressió artística i conceptual de major calat dels últims anys.


Aquest segell fundat a Chemnitz s'emparenta amb d'altres de molt interessants (i que de ben segur en parlarem a l'Apartament18) com Touch, Mego, Scape, Subrosa o Mille Plateaux.


Raster-Noton es caracteritza per tenir un catàleg limitat i ben definit, on hi ha públicades un centenar de referències que van des de la IDM més precisa fins a l'abstracció estètica del pop. El seu amalgama sonor s'estructura, en alguns casos, a partir de l'estudi mil·limètric del comportament del so i en d'altres de la manipulació dels patrons sonors i creació de capes abstractes de ruidisme acotat.


Els artistes més destacats que formen part del label són Byetone (el mateix Olaf Bender), Alva Noto (el mateix Carsten Nicolai) Atom TM, SND, William Basinski, Pixel, Senking, NHK, Robert Lippok o Signal, i el mateix Frank Bretschneider -que tot i que actualment ja no forma part de la direcció del segell, si que hi continua publicant els seus discos- entre d'altres.


Una de les característiques bàsiques del segell alemany és el disseny dels seus productes, diversificats entre CD, vinils, DVD, SD i llibres, del qual se'n desprenen traçades d'índole quasi bé d'imagineria espacial, molt minimalista, amb el blanc i el negre com a base cromàtica. A més, el segell també promou projectes que s'escapen de l'esfera únicament musical per enfilar-se a l'art conceptual, com el projecte 20' to 2000 on es va demanar a 12 artistes diferents que s'imaginessin quina hauria de ser la música dels últims 20 minuts finals de l'any 1999. Això va desembocar un una tirada de 12 cd que es corresponien a cadascun dels mesos de l'any. Aquesta aventura sonora els hi va suposar ser guardonats amb el "Golden Nica" de l'art electrònic de l'any 2000. També cal destacar les Static Series, un seguit de llançaments amb un packaging únic basat en la reutilització de les bosses d'alimentació que utilitzen els astronautes en les seves missions a l'espai.



En definitiva, Raster-Noton és un dels segells que l'Apartament18 venera pel seu estil, la seva capacitat definitòria, la seva voluntat sòlida, una actitud ferma en les seves accions i un gust refinat per l'experimentació sonora.


DISCOGRAFIA RECOMANADA PER L'APARTAMENT18


CDR056 - VARIOUS ARTISTS - ARCHIV 1

R-N068 - RYOJI IKEDA - DATAPLEX (2001-05)

R-N072 - ALVA NOTO+RYUICHI SAKAMOTO - VRIOON

R-N071 - COH - PATHERNS

R-N092 - BYETONE - DEATH OF A TYPOGRAPHER

R-N095 - ALVA NOTO - UNITXT

R-N099 - ATOM TM - LIEDGUT

R-N107 - SND - ATAVISM

R-N096 - ALVA NOTO+RYUICHI SAKAMOTO - _UTP


+INFO:


http://www.raster-noton.net


Una entrevista publicada a The Wire al desembre de 2003, numero 238: http://www.thewire.co.uk/archive/interviews/raster_noton.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada