KEEPING THE PEEL SPIRIT

4.06.2010

QA'A - Chi'en (Màgia Roja/2009)



Dos de les meves últimes obsessions: Pink Floyd i el krautrock. La de Pink Floyd és més recent (segurament per la influència dels excel·lents articles publicats a Mojo) però la del krautrock em ve de lluny: des del primer dia en què vaig escoltar el Tago Mago de Can i el disc homònim de Neu! he sentit una especial afecció per aquest tipus de música, conformatper ritmes percusius de cadència aritmètica i de constant progressió, mitjançant llargs desenvolupaments instrumentals. Estic convençut que al final del túnel d'ambdues obsessions hi ha la mateixa llum.

QA'A és una banda de Barcelona que, sense dubte, va editar l'any passat una de les millors obres d'aquest rock de tall més experimental, anomenat Chi'en (Màgia Roja/2009) i que està focalitzat sobretot en els exponents més rellevants del krautrock més clàssic (Faust, Can, Amon Düül) però també amb els collages sonors més vanguardistes dels primers i últims (de Evol a Ander Sider...) Sonic Youth. Un disc de 6 temes que es poden separar perfectament amb dues parts que representen les dues cares d'una mateixa moneda.

La primera part, amb les magnífiques Eastdown Westdown, Speaker Box i Time Is Key, ens mostra a una banda sòlida recorrent els sinuosos camins de l'exploració sònica, amb peu i mig posat en l'alemanya més progressiva però també amb les influències del noise-rock modern (The Pop Group, This Heat). En canvi, Peeling Off i She Provides mostra la cara oculta i de sensibilitat més vanguardista de la banda, amb 25 i 10 minuts de pura explosió de ritmes tribals i distorsió aberrant. Tanca el disc una Chi'en en clau d'acústica fingerpiking amb regust a John Fahey o Terry Riley. Menys és sublim.

QA'A estaran encapçalant l'imprescindible Klangbad Festival (del qual en breu us en parlaré) segurament invitats per Hans Joachim Irmler, membre de Faust, i propietari de l'estudi on la banda a gravat aquest disc, els Faust Studies.

En definitiva, un disc necessari que pot significar la llum del far sobre la qual altres bandes traçaran les seves noves coordenades. Un disc magnífic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada